14 maj 2021
Försäkringskassan vill utveckla ett system där man med hjälp av GPS kan se om assistenter och uppdragsgivare (assistansberättigade) befinner sig på samma plats. Myndigheten vill på detta vis förhindra kriminaliteten inom systemet.
Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare, berättar i programmet Kaliber i P1 (18:10 in i programmet) om Försäkringskassans förskräckliga planer för att spåra assistenter och assistansberättigade. I en intervju på Assistanskoll berättar Nordenskär att förslaget ska läggas fram till regeringen i höst.
Jag minns mycket väl hur debatten gick förra våren då vissa föreslog att man med hjälp av en app skulle kunna se om någon i närheten varit testat positiv för covid-19. Många tyckte, med all rätt, att det skulle inte bara gå emot demokratin men även inskränka på individens privata liv. Även uppmaningen om att bära munskydd och hålla avstånd bar med sig ett ståhej.
Förslaget från Försäkringskassan är en diskriminering. När jag läser att myndigheten planerar att systematisk övervaka mig under alla timmar på dygnet bara för att jag har andra behov än gemene man, känner jag mig nedvärderad.
Fusk och kriminalitet sker inom alla sektorer. Om ett sånt bevakningssystem ska införas bör det väl gälla inom alla bidragsystem? Inom VAB är fusket större än inom assistansen. Borde inte alla föräldrar och deras barn också få ett GPS? Eller blir det då plötslig inskränkning på individens liv?
Detta förslag tillhör 1930-talet och inte 2020-talet. Alltmer eftersom tiden går känns det som att vi som har behov av assistans bestraffas för våra behov. En sak är säker, man skulle aldrig få för sig att införa en sådan GPS system för andra invånare.
Om detta förslag läggs fram är det bevis på att svenska samhället är på väg mot segregering av en viss utsatt grupp. Om förslaget går igenom är vi på väg till ett samhälle där mänskliga rättigheter och demokratin inte längre kommer ha kvar sin ursprungliga innebörd.